Čierna ryža ma prirodzene viac bielkovín a menej sacharidov ako ryža klasická. Taktiež je zdrojom vitamínu E – ktorý pôsobí ako antioxidant, bielkovín, vlákniny, železa a je ľahko stráviteľná.
Toto rizoto z čiernej ryže a s lososom je ideálnou voľbou pre zdravý a vyvážený obed, či večeru.
Budeš potrebovať:
cca 200g čiernej ryže, záleží od počtu porcií. Väčšinou je z toho dvojnásobok uvarenej ryže.
cherry paradajky
1 konzerva kukurice
1 cuketa
1 cibuľa
cca 500ml zeleninového vývaru (nemusí byť)
Na lososa:
Filety čerstvého lososa
5 PL sójovej omáčky
1 PL octu (ideálne ryžového sushi octu), prípadne je to možné nahradiť aj šťavou z citróna
3 PL medu
Postup:
Ryžu môžeš predom namočiť vo vode aspoň na hodinu, ideálne na 12 hodín (cez noc). Ja som na to zabudla, takže som ryžu nemočila. Čierna ryža sa taktiež nepreplachuje, aby nestratila cenné živiny. Pokiaľ si ryžu dopredu namočil/a, vodu nevylievaj – treba ju variť v tej istej vode. Ryža sa namáča z dôvodu rýchlejšieho uvarenia, inak sa varí až skoro necelú hodinu.
Ryžu daj variť do hrnca na pomalom ohni, voda (alebo zeleninový vývar) by mala byť cca 2cm nad ryžou
Občas ju premiešaj, ak by vypila celú vodu, treba ju znovu podliať troškou vývaru alebo vody, až kým sa nespraví
Medzitým si priprav marinádu na lososa – v malom hrnci zmiešaj sójovú omáčku, med a ocot
Zmes povar cca 5-7 minút, kým nezačne bublať
Následne ňou polej lososové filety
Filety peč v airfryeri alebo v rúre pri 180 stupňoch cca 15-20 min. Občasne ich treba polievať zvyšnou marinádou
Po uvarení ryže a lososa si vo wok panvici osmahni nakrájanú cibuľku na troške ghee masla
Neskôr na wok pridaj nadrobno nakrájanú cuketu, cherry paradajky a kukuricu
Následne pridaj aj samotnú ryžu a celé to ešte poriadne osmahni a premiešaj