Žitný chlebík je oproti tomu klasickému viac hutnejší, má viac vlákniny a zasýti ťa na dlhšiu dobu 💚
Budeš potrebovať:
- 500g žitnej (chlebovej) múky
- 3 ČL soli
- 1 PL octu
- 5g sušeného droždia
- 60g pistácií
- cca 350 ml vlažnej vody
- môžeš pridať štipku kypriaceho prášku
Postup:
- Vo väčšej miske zmiešaj múku, soľ a droždie
- Pridaj vodu, ocot a poriadne premiešaj (ideálne rukou, cesto je treba „hnietiť“)
- Do cesta pridaj olúpané pistácie a znova poriadne premiešaj
- Vytvaruj bochník, prikry ho utekárom a nechaj kysnúť pár hodín, ideálne cez noc. Ak cesto slabo vykysne, chlieb bude veľmi tuhý.
- Následne bochník decentne nadrež nožíkom do kríža a daj piecť na cca 45-60 min pri 180 stupňoch
Dobrú chuť!