Rýche, teplé, jednoduché, zaujímavé, zdravé – to všetko je toto mexické rizoto 🇲🇽 Určite stojí za vyskúšanie – zašpiní sa pri tom len 1 hrniec/wok!
Video-recept nájdeš na mojom Instagramovom profile – klikni TU.
Budeš potrebovať:
400g dlhozrnnej ryže (alebo menej, nám z toho vyšlo celkom dosť porcií – na 2 dni pre 2 osoby)
zeleninový vývar (ak nemáš, rozpusti v horúcej vode bujón, ideálne nejaký prírodný/bio)
mexické tacos korenie (dá sa zohnať v potravinách pri „zahraničných veciach“ ako taco korenie, alebo sa dá nahradiť červenou paprikou, chilli, zmesou byliniek, kmínom, sušeným cesnakom a soľou. S pravým mexickým korením je to ale o pozanie lepšie)
nakrájané paradajky (cca 3 veľké kusy)
nakrájaná červená paprika (cca 1 kus)
nakrájaná červená cibuľa (1 kus)
3 strúčiky rozpučeného cesnaku
1 konzerva červených alebo čiernych fazúľ
strúhaný syr (ideálne mix strúhaných syrov)
čerstvý koriander
1 avokádo
Postup:
Vo veľkom hrnci alebo vo woku si rozpusť trošku ghee masla a opraž na ňom nakrájanú cibuľu a cesnak
Po chvíľke pridaj surovú (prepláchnutú) ryžu a poriadne premiešaj
Zalej zeleninovým vývarom tak, aby bol približe 1cm nad ryžou a prikry pokrievkou
Var približne 15-20 min – počas týchto 15-20 min pravidelne wok otvor, premiešaj a prilej s vareškou trošku vývaru, ale len trošku – tak, aby sa ryža nelepila. Toto opakuj, kým ryža nebude hotová
Následne pridaj nakrájané paradajky, papriku, kukuricu, nadrobno nakrájaný koriander a fazuľu z konzervy (predtým ju ale prepláchni vodou)