Bulgur – niekto možno vraví, že je chutnejší ako kuskus, no jedno je isté, je určite výživnejší ako ryža. To však neznamená, že ryža je zlá – naopak, najradšej mám mix oboch. A aký je rozdiel medzi bulgurom a inými typmi pšenice? Rozdiel spočíva v tom, že bulgur nie je olúpaný, čím si uchováva veľké množstvo živín. Práve preto ho rada zaraďujem medzi moje obedy. Robím z neho napríklad toto rizoto, ktoré milujem kvôli rýchlosti jeho prípravy.
Na rizoto budeš potrebovať:
50g bulguru
50g ryže
2 konzervy tuniaka – ja som použila tuniaka v olivovom oleji od značky Sun&Sea, nájdeš ho napríklad v Kauflande alebo na Mall-e.
1 mrkva
hrsť sušených paradajok
3 PL zeleného hrášku
cca 2 väčšie šampiňóny
1 cibuľu
Postup:
Uvaríš bulgur a ryžu (ja som ich dala variť zvlášť)
Medzitým si na wok panvici osmahneš nakrájanú cibuľku, nakrájané sušené paradajky, šampiňóny a mrkvu nastrúhanú na drobno – olej ani maslo pridávať nemusíš, sušené paradajky pustia trošku oleja, v ktorom boli naložené
Keď sa šampiňóny a cibuľka trošku stiahnu, pridáš bulgur spolu s ryžou a všetko to poriadne premiešaš a osmahneš
Hrášok a tuniaka pridávam až na záver a všetko poriadne ešte raz premiešam
Hotovo! Môžeš rovno podávať prípadne tam zvyknem pridať ešte strúhaný syr